Sastojci:
(za čašu zapremnine 250 ml)
Za chia puding s matchom pomiješajte i ostavite da odstoji 2 sata na hladnom:
100 ml biljnog napitka DAR od neprženih badema
Pola čajne žličice matcha praška
20 g chia sjemenki
1 žlica agava sirupa
Za chia puding s čokoladom pomiješajte i ostavite da odstoji 2 sata na hladnom:
100 ml biljnog napitka DAR od neprženih badema
50 g tamne čokolade
15 g chia sjemenki
Pola čajne žličice kakaa
Ukrasite kakao mrvicama i metvicom te po potrebi nakapajte sa još malo agava sirupa ili sladila po vlastitom ukusu.
Poslužite hladno!
Sastojci za 6 tortica:
Kalupi za mini pite promjera cca 8 cm i dubine 2 cm
Za prhko tijesto od lješnjaka:
300 g oštrog brašna
100 g šećera
50 g mljevenih lješnjaka
150 g maslaca 'z bregov
1 jaje
1 jušna žlica kiselog vrhnja 'z bregov 25% mm
Za kremu:
100 g oljuštenih neslanih pistacija
100 ml Dar napitka od neprženih badema
30 g oljuštenog brazilskog oraščića ili pecan oraščića
30 g cvjetnog meda
6 kom zrelih svježih smokava ili drugog sezonskog voća
Priprema:
Umijesite tijesto od navedenih sastojaka. Koristite lagano omekšali maslac, nikako otopljeni. Tijesto umijesite brzo i hladnim rukama. Potom ga stavite u plastičnu vrećicu ili foliju i pustite da odstoji na hladnom najmanje pola sata.
Sastojke za kremu stavite u blender i izradite glatku kremu. Krema će stajanjem malo zgusnuti i stegnuti. Zatim je premjestite u dresir vrećicu sa nastavkom po vlastitoj želji.
Odležano tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na cca 5 mm debljine, izrežite pripadajućim okruglim izrezivačem i umetnite u nauljene kalupiće za mini pite. Na tijesto potom uspite keramičke kuglice za pečenje ili suhi grah pa ispecite „blind“ pitice u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C max. 10 minuta.
Kad ohlade maknite kuglice/grah, izvadite iz kalupa pa punite kremom i kriškama svježih smokava.
Pospite sjeckanim pistacijama i po želji još malo nakapajte medom.
U blenderu dobro izmiksajte:
200 ml biljnog napitka DAR od zobi natur
100 g kockica slađe jabuke (oprane, bez sjemenki i bez kore)
1 jušnu žlicu grožđica i
Na vrh čajne žličice mljevenog cimeta
Zatim pomiješajte sa 100 g zobenih pahuljica i ostavite preko noći prekriveno prozirnom folijom. Poslužite sa još malo kockica jabuke i listićima badema!
Sastojci:
(za keramički lim za pečenje 30x20 cm i 5 cm dubine)
300 g zobenih pahuljica
100 g smeđeg šećera
700 ml biljnog napitka DAR od zobi natur
2 jaja
1 prašak za pecivo
100 g kokosovog ulja
1 žličica mljevenog cimeta
Korica jednog limuna
200 g svježih kupina
Priprema:
Dobro sjedinite napitak od zobi sa šećerom, jajima, kokosovim uljem, koricom limuna, cimetom i praškom za pecivo. U keramički lim za pečenje kojeg ste premazali s malo kokosovog ulja uspite polovicu zobenih pahuljica. Zatim po njima posložite kupine pa preko njih uspite i ostatak pahuljica. Nježno ulijte smjesu od zobenog napitka. Stavite u pećnicu na 180°C i pecite 50 minuta. Izvadite i pustite da se ohladi do mlakog prije rezanja i vađenja iz lima. Kolač izvrsno prija uz domaći karamel umak. 200 g šećera otopite u neprijanjajućoj tavi, pazite da karamel ne zagori. Odmah ulijte 150 ml vrhnja za šlag ‘z bregov i kuhajte na vrlo laganoj vatri dok se karamel potpuno ne otopi. Na samom kraju dodajte dva prstohvata soli. Ako je karamel umak pregust možete dodati još malo vrhnja za šlag. Karamel prelijte vruć preko kocke kolača.
Sastojci:
(za čašu zapremnine 250 ml)
150 ml biljnog napitka DAR od blago prženih badema
100 g smrznute banane narezane na komadiće
1 manja čajna žličica kakao praha
40 g badema
Vrh čajne žličice mljevenog cimeta
Po potrebi sladilo po vlastitom ukusu
Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte u fini pjenasti smoothie. Ulijte odmah u visoku čašu, pospite sa malo chia sjemenki i poslužite.
Sastojci:
(za 4 osobe)
4 komada Cekin filea od pilećih prsiju (svaki oko 200 g)
Sol, papar
Češnjak u granulama
1 čajna žličica ribanog svježeg đumbira
2 jušne žlice sezamovog ulja
Za tempuru dobro promiješajte:
2 jaja
½ čajne žličice curry praha
300 g DAR napitka od neprženih badema
200 g glatkog brašna
Malo soli i papra
Za umak dobro promiješajte:
4 žlice sweet chili umaka
2 žlice sweet plum umaka
1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
4 žlice soja umaka
1 žlica BBQ umaka
Za posip:
Crni i obični sezam
Mladi luk narezan na tanke šnitice
Priprema:
Filete narežite uzdužno na trake (svaki file na 5 traka), pospite začinima i uljem, nježno ih umasirajte u meso pa ostavite da se marinira preko noći ili najmanje 4 sata. U širokoj posudi dobro zagrijte ulje. U posudi bi trebalo biti ulja za najmanje za 2 prsta dubine. Piletinu prvo uvaljajte u oštro brašno. Istresite višak brašna sa svake trakice, potom svaku trakicu zasebno umočite u tempuru. Nježno otresite suvišnu tempuru i spustite trakicu piletine u ulje. Pržite oko 5 minuta i izvadite na papirnati ubrus. Zatim odmah, tako vrele komade pržene piletine uvaljajte u umak i stavite na tanjur. Prije posluživanja pospite sezamom i lukom. Uz piletinu poslužite kuhane udon rezance ili rižu.
Sastojci:
(za 2 čaše zapremnine 300 ml)
Za sirnu kremu fino izblendajte:
300 g 'z bregov svježeg posnog sira
100 ml DAR napitka od zobi
1 vanilin šećer
60 g meda
2 žlice limunovog soka
250 g mesa zrelog manga – izblendajte u fini pire, a 50 g narežite na kockice. Mango bi trebao biti biti mekan, sladak i prekrasne tamno žute boje.
100 g granole
Žlica sjeckanih lješnjaka
Žlica sjeckanih badema
Žlica sušenih brusnica
2 kom zrelih mekanih kivija
Priprema:
Redajte u čaše kremu od sira, pire od manga, granolu, orašaste plodove i kockice kivija i manga. Ukrasite metvicom i poslužite.